Studwelders logo
Estimating & general enquiries: 01291 626048
Estimating & general enquiries 01291 626048
Composite metal flooring

Westfields Olympic Gateway
London

6th Nov 2008

6th Nov 2008
Westfields Olympic Gateway
Located next to London’s Olympic Park, Europe’s largest urban shopping centre is rapidly taking shape.
Martin Cooper reports from a project which will act as a gateway to the 2012 Games.

Due to open next year Europe’s largest urban shopping centre, and indeed London’s  largest retail destination is currently under construction in the east of the capital on  previously disused land next to Stratford station. Over the last few years developer  Westfield has completely transformed a site which was a mixture of railway sidings, small industrial units and an area used to deposit more than half a million cubic metres of  overburden from the construction of the Channel Tunnel Rail Link (CTRL).

Westfield Stratford City, which sits adjacent to the Olympic Park, is huge and there are  some big numbers associated with it. To start with there is an overall steel tonnage which  is close to 43,000t and this total could even increase. Approximately 380,000m2 of metal  decking has been installed in a project which will offer more than 175,000m2 of retail and  leisure space including more than 300 shops. Add to this the fact that Westfield estimates  the development has a 4.1 million catchment population, equating to some £3.24bn  weighted spend, what we have here is a massive project, both construction wise and economically. One which together with the Olympic Park covers more than 700 acres and is consequently one of the largest urban regeneration projects ever undertaken in the UK.

Although the development was on the drawing board prior to London’s successful 2012  Olympic bid, it is intrinsically linked to the event. Stratford City will act as the gateway to  the Olympic Park, as visitors arriving at either Stratford International Station or the Regional Station will have to walk through the shopping centre.

Preliminary works on site began in mid-2006 and were soon followed by a three-month  earthmoving programme. The land had been raised in places by as much as 10m due to the rubble deposited from the CTRL, and apart from a few areas that were contaminated, no material was taken off site. Instead Westfield created a number of plateaus before the  entire site was piled using a combination of precast piles, continuous flight auger piles and sheet piles to create the basement walls.

Above ground the project is a steel-framed construction project, as the material lends itself to a “flexible and fast construction programme” according to Keith Whitmore, Westfield’s Director of Design & Construction.

Speed of construction is vital to the majority of projects, but flexibility is equally important to Westfield. “With steel you can change things quickly and we have to be flexible around  our clients demands,” he says.

By using steel as the framing material much of the development has been ‘future proofed’ for further expansion. This decision was made early in the design process and includes all of the main buildings with the exception of the anchor blocks. Westfield recently announced an extension to one which initially consisted of offices and retail over four levels, but will  now be topped with an extra seven floors of commercial office space. “The steelwork was designed to take extra loading from possible additional floors. That’s another one of the  advantages of designing with steel, it’s flexible and you can add floors much quicker than with other materials,” continues Mr Whitmore.

This philosophy has also been applied to the project’s main car park. At present the plan is for 5,000 dedicated shopper car parking spaces across three separate locations, however the main car park has also been designed for possible future expansion.  Here the main steel columns have been installed 6m below the basement slab, allowing room for a future excavation to create another subterranean level. “We’ve put asphalt down on the lower level of this car park, instead of concrete as it’s  easier to dig up,” explains Mr Whitmore.

Overall the development has eight main retail blocks and is anchored by a 22,296m2 John Lewis store which sits above a 2,972m2 Waitrose supermarket, and a 18,580m2 Marks & Spencer. A state-of-theart 12 screen Vue cinema is also under construction, while a 267-bed, 11-storey Premier Inn will be  positioned conveniently close to the International Station. ‘Future proofing’ comes to the fore again, as there are plans to enlarge one of the retail blocks and add another hotel to sit on top.

The centrepiece of the project is a 400m long curved three level glazed mall which links the two anchor store buildings. Another route between the two major stores is  uncovered and this passageway will provide direct access from Stratford Station to the Olympic Park.  Steelwork erection has been undertaken by Severfield-Reeve and its  Contracts Manager Steve Pinkney says the most challenging aspect of the project has been the location. “The site is surrounded by railway lines on three sides, which has meant space is at a premium. As the project is erected we’ve used up the available storage space.” During the peak of the steel erection programme early in 2009, more than 800t was being  erected a week, which required 40 to 50 weekly truck deliveries to keep the site fed.

Severfield at this stage had seven erection gangs working on seven separate fronts. “Although we are erecting a lot of steel, it is mostly repetitive as the retail zones are all based around a regular 7.5m grid and the car parks are 16m grids,” says Mr Pinkney.

Contact Us

Estimating & General Enquiries

01291 626048

Email  

Studwelders Composite Floor Decks Ltd

Millennium House,
Severnlink Distribution Centre, Newhouse Farm Industrial Estate,
Mathern, Chepstow, Monmouthshire,
NP16 6UN
South Wales UK

Company logo Company logo Company logo
Part of the Composite Floor Deck Group of companies
Composite Floor Deck Group
© 2020, Studwelders Composite Floor Decks Ltd All rights reserved. Website by Plum Design.